Verschil in opwekking tussen omvormer en de tussenmeter

Vraag:

Er zit een verschil tussen de kWh’s die mijn omvormer meet en de kWh’s die de Youless via de tussenmeter meet, hoe komt dit?

Antwoord:

Het is algemeen bekend dat de slimme meter de teruglevering meet nadat er intern iets verbruikt is, zie ook dit artikel betreft Mijn zonnepanelen leveren meer op dan teruglevering.

Hetgeen wat in het bovenstaande artikel beschreven is, is natuurlijk logisch. Maar wat niet zo logisch is, is dat er een verschil kan zitten tussen hetgeen je omvormer aangeeft en de tussenmeter waarop je Youless is aangesloten. Het is immers dezelfde kabel, toch? Waarom zou er dan een verschil in kunnen zitten?

Nu zijn er verschillende oorzaken die dit als gevolg hebben. Hieronder behandelen wij de drie voornaamste.

Je omvormer meet (soms) indicatief

Helaas komt het voor, ook voor ons was dit een eye-opener, maar de omvormer meet (soms) indicatief. De bijgeleverde tussenmeter heeft een meetnauwkeurigheid van 1% bij de normstroom, deze normstroom is voor de 1 fase tussenmeter 5A voor de 3 fase tussenmeter is dit nauwkeurigheidsklasse 1. Met deze nauwkeurigheid meet de Youless dan ook.

Het indicatief meten is vooral het geval bij SolarEdge omvormers. Zo heeft Youless zelf eens contact gehad met SolarEdge waarbij hun dit ook bevestigden en dat dit dus niet als een nauwkeurige meting gezien mag worden.

Zelf hebben wij dan ook contact gezocht met SolarEdge en deze gaven aan dat hun omvormers een maximum afwijking van 2,5% in de metingen hebben. Dit is dan ook terug te vinden in dit document.

Over nauwkeurigheid zelf kan een heel boekwerk ansich geschreven worden, maar meer informatie hierover kan je onder andere in dit artikel vinden.

Je omvormer zelf verbruikt (soms) ook stroom

Ja zeker, ook je omvormer heeft stroom nodig. Hoe blijft anders die display aan, of de lampjes? Nu mag het niet zo zijn dat dit een groot verschil teweeg brengt, maar het is ook niet iets wat we kunnen negeren. Voor niks gaat immers de zon op en maakt moeders de soep.

Intern verbruik

Dit is natuurlijk alleen van toepassing als er andere apparaten tussen de tussenmeter en je omvormer zitten, anders is dit niet het geval. Maar er zal een enkeling zijn welke zich hier in kan vinden, dus behandelen we ook dit item.

Soms komt het voor dat woningen in de meterkast geen ruimte voor uitbreiding meer hebben en plaats je bijvoorbeeld boven, bij de wasmachine, een los meterkastje met daarin een automaat en nog ruimte voor eventueel die zonnepanelen.

Als je er dan voor kiest om uiteindelijk die zonnepanelen te laten installeren, kan de installateur ervoor kiezen om van dit meterkastje gebruik te maken. Dit scheelt de installateur weer extra werk, een stuk kabel en een berg moeite om het allemaal aan te sluiten. Daarbij is er toch nog ruimte in het meterkastje over, dus waarom niet?!

Nu zal stroom altijd de kortste weg kiezen en dus als je wasmachine aanstaat en de zon schijnt lekker, zal er eerst stroom richting je wasmachine gaan alvorens dit door de tussenmeter van de Youless komt.

Die tussenmeter is natuurlijk, vanwege het praktische oogpunt, toch beneden in de meterkast is geïnstalleerd op de kabel die naar boven gaat. Anders kon je de slimme meter niet meten met dezelfde Youless, want er zit niet zo’n lange P1 kabel bij en het meterkastje boven was inmiddels al vol. Met als gevolg dat de stroom die de tussenmeter nu meet, pas na intern verbruik is en dus niet gelijk aan de opwekking van je zonnepanelen. En voila, een verschil in opwekking gemeten door je omvormer een de tussenmeter.

Conclusie

Het is erg lastig om goed aan te geven waarom bepaald gedrag zo is. De hierboven geschetste situatie geeft maar weer aan hoe uniek een installatie kan zijn. Als gevolg van een unieke installatie zie je soms resultaten die je niet direct had verwacht, bijvoorbeeld een verschil tussen de opwekking gemeten door je omvormer en de opwekking gemeten door de Youless.

Helaas kan het ook zo zijn dat je bij de 1% hoort die niet zo nauwkeurig meet, of dat de verbinding tussen je tussenmeter en de Youless niet zo goed is, met als gevolg dat je pulsen mist. Maar het grote deel van de oorzaken zal een van de bovenstaande oorzaken hebben.

Wil je echt nauwkeurig meten? Dan kan een MID gecertificeerde meter een uitkomst bieden. Maar ook deze zijn niet vrijgesteld van afwijkingen. Het kan zomaar zijn dat je net toevallig een een maandagmorgen modelletje hebt.

Ga dus eerst goed na hoe uniek je situatie is en vraag ook eens na bij de fabrikant van je omvormer hoe nauwkeurig deze meten, het kan goed zijn dat dit puur indicatief is. Mochten de verschillen echt drastisch zijn, dan zien wij uiteraard graag je berichtje verschijnen op onze supportlijn.