Skip to content

Zonnepanelen leveren meer op dan teruglevering

Vraag 
Mijn zonnepanelen hebben in een bepaalde periode 100 kWh opgewekt aan zonnestroom. Volgens Enelogic is er slechts 60 kWh teruggeleverd, hoe kan hier een verschil in zitten? 

Antwoord 
De opwekking van de zonnepanelen en de teruglevering aan het elektriciteitsnet is niet gelijk aan elkaar!

De teruglevering aan het elektriciteitsnet is namelijk: 
opwekking zonnepanelen - intern verbruik = teruglevering aan elektriciteitsnet

Heb je 100 kWh opgewekt, bijvoorbeeld volgens de uitlezing van je omvormer. En heb je volgens Enelogic 60 kWh teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, dan heb je dus 40 kWh eerst in je eigen woning verbruikt. Pas als je méér gaat opwekken dan dat er in de woning gebruikt, zal je gaan terugleveren. De slimme meter registreert deze teruglevering. Daarom dat de teruglevering altijd lager zal zijn dan de opwekking van de zonnepanelen.

Wil je ook je interne verbruik kunnen monitoren? Dan heb je het volgende nodig:
Voorbeeld
Op zaterdag 6 juni 2015 is er 57,61 kWh opgewekt door de zonnepanelen, dit wordt gemeten door middel van de YouLess tussenmeter.


Maar er is slechts 3,03 kWh teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, dit wordt gemeten door middel van de YouLess LS120.


Deze lijnen van de opwekking van de zonnepanelen (ZWART) en de teruglevering aan het elektriciteitsnet (BLAUW) zijn ook te combineren. We rekenen van zelfs uit wat je interne verbruik (GROEN) is, de grafiek ziet er dan als volgt uit:


Visuele uitleg

In de woning aan de linkerkant zie je dat er meer opwekking is van de zonnepanelen, dan intern verbruik van het lampje, je gaat nu dus elektriciteit terugleveren. Zoals je ziet is de teruglevering kleiner dan de opwekking van de zonnepanelen.

De woning aan de rechterkant laat de situatie 's nachts zien, wanneer je natuurlijk alleen maar elektriciteit afneemt van het elektriciteitsnet.

Feedback and Knowledge Base