Mijn Enelogic P1 uitlezer werkt niet meer

LET OP! De Enelogic P1 poort uitlezer wordt sinds eind 2016 niet meer verkocht. Heb je net een uitlezer gekocht? Dan heb je waarschijnlijk een YouLess energiemeter. Klik hier voor de vaak gestelde vragen over de YouLess.

Vraag

Mijn Enelogic P1 poort uitlezer werkt niet meer, wat moet ik nu doen?

Antwoord
  1. Haal alle kabels van de P1 uitlezer af, wacht minimaal 1 minuut en sluit alles weer aan. In de meeste gevallen werkt de uitlezing weer.
  2. Is er iets in je netwerk veranderd wat dit probleem kan verklaren? Zit de internetkabel toch nog aangesloten op de router en staat deze router aan? Sluit de internet kabel bijvoorbeeld eens aan op een andere poort van je router.
  3. Is de P1 uitlezer nog wel lokaal te benaderen via http://enelogic:1000 of de P1 App? Download hier de Windows app of de Apple app of de Linux 32-bits app of de Linux 64-bits app. Zoals je weet werken deze apps niet op tablets of mobieltjes.
    Indien de P1 uitlezer nog wel lokaal te benaderen is heb je mogelijk geen internetverbinding.
  4. Ben je zeker dat er een klantnummer ingevoerd? Het klantnummer zou je moeten zien staan op de pagina http://enelogic:1000 of weer via de P1 apps, zie de links hierboven.
  5. Staat de status van de P1 uitlezer op Actief? De status kan je ook weer vinden op de pagina http://enelogic:1000 of weer via de P1 apps, zie de links hierboven.
  6. Branden de netwerk lampjes nog op de P1 uitlezer? De groene zou constant moeten branden en de gele zou moeten knipperen.
  7. Start je router opnieuw op, wacht minimaal 1 minuut voor je de stekker er weer in doet.
Mocht het hierna nog niet werken? Neem dan contact met ons op!

Aanvullende reacties van gebruikers / Bekende problemen

1. Problemen in combinatie met een HTC One M8 in hetzelfde netwerk (er zijn nu ook problemen gevonden met HTC One A9 toestellen).
Sinds midden januari 2016 is er een Android update beschikbaar voor de HTC One M8. Na de installatie van deze update veroorzaakt de HTC One M8 lokale netwerkproblemen. Onze Enelogic P1 poort uitlezer heeft hier ook last van, loopt dan vast en is dan niet meer bereikbaar.

Ontkoppel de HTC One M8 uit je netwerk (verwijder de wifi instellingen op je HTC One M8) en start je router en Enelogic P1 poort uitlezer opnieuw op. Hierna zou het weer moeten werken. Mogelijk moet je ook andere netwerkapparatuur opnieuw opstarten, mocht je daar ook problemen mee ervaren.

2. Problemen door het gebruiken van andere kabels
Met de Enelogic P1 poort uitlezer leveren we altijd 1 kabel voor de verbinding met de slimme meter (een soort telefoonkabel) en 1 kabel voor de verbinding met je router (een standaard internetkabel).

De kabel voor tussen de slimme meter en de Enelogic P1 poort uitlezer (welke lijkt op een telefoonkabel) moet altijd de originele kabel zijn! Standaard telefoonkabels hebben namelijk niet genoeg draadjes en hierdoor zal de uitlezing niet werken. Gebruik dus altijd de meegeleverde kabel.

3. Problemen met oudere routers (klapperende verbinding)
Hallo Huub,
Ondertussen heb ik van Ziggo een nieuwe router ontvangen met een snellere verbinding.
Tot nu toe geen problemen meer gehad.
Als er weer problemen voordoen dan zal ik het weer melden.
Bedankt voor de moeite,
Met vriendelijke groet.
Dhr. Laferte

4. Fritzbox problemen
Bij ieder P1 probleem stellen we nu de vraag welke router een gebruiker heeft. In bijna alle probleem gevallen gaat het om een Fritzbox (er zijn natuurlijk ook veel mensen in Nederland met zo'n router).

5. Update je router of zet deze terug naar fabrieksinstellingen
Een update verhelpt dit probleem soms, zie ook deze pagina van Xs4all hierover. Let op: Ga alleen over tot een update van je router als weet waar je mee bezig bent!

Daarnaast kan het terugzetten van de fabrieksinstellingen ook helpen, zie ook deze pagina van Xs4all hierover. Let op: Ga alleen over tot het herstellen van de fabrieksinstellingen van je router als weet waar je mee bezig bent!

6. Problemen met Apple AirPort (Express) apparatuur
De poort op de AirPort Express die voor zowel wan als lan gebruikt kan worden blijft vaak hangen op wan. Zolang de AirPort Express op wan blijft staan zal de uitlezing niet werken.