Gasmeter registreert verbruik 1 uur te laat

Vraag 
Mijn slimme gasmeter registreert het gasverbruik precies 1 uur te laat. Ik heb mijn CV-ketel om exact 5.30 aangezet, maar volgens de grafieken is er pas verbruik tussen 6.00 en 7.00, hoe kan dit? 

Antwoord 
Dit is een bekend probleem bij sommige metercombinaties. De afwijking is afhankelijk van het tijdstip waarop de gasmeter geïnstalleerd is.

Technische toelichting van de netbeheerder 
Dit type slimme elektrameter (waar gasmeter op is aangemeld) ontvangt één keer per uur een nieuwe stand van de gasmeter. Het moment van aanmelden van de gasmeter bepaalt het moment in het uur wanneer die nieuwe gas-stand wordt opgevraagd.
 
Deze gasmeter is (bijvoorbeeld) op de 25ste minuut van het uur aangemeld. Als dit bijvoorbeeld om 14:25 is geweest dan zal de eerstvolgende stand om 15:25 worden opgehaald en de volgende om 16:25 etc.. Deze stand word elke 25ste minuut in het uur opgeslagen in een register die we de M-Bus master value noemen.
 
Elk heel uur wordt deze stand van het M-Bus master value naar het M-Bus master load profiel geschreven, het profiel van de uurwaarden. De opgehaalde stand van 12:25 word dus om 13:00 weggeschreven naar dit profiel, dit herhaalt zich dus elk uur.
 
In het P1-bericht zit het verbruik van het M-Bus master load profiel, de uurwaarden, maar dit is dus (bij deze E- & G-situatie) steeds de gasmeter-stand van zo’n 35 minuten geleden.

Feedback and Knowledge Base