Skip to content

Hoe werkt de slimme meter uitlezing?

Vraag
Hoe werkt de slimme meter uitlezing precies?

Antwoord
  1. De slimme meter heeft een geheugen, hier worden maximaal 13 maandstanden, 40 dagstanden en 10 dagstanden met kwartier- / uurwaarden in opgeslagen, zie ook dit artikel hierover. De gasmeter is altijd gekoppeld aan de elektrameter, de gasmeterstanden worden ook opgeslagen in de elektrameter.
  2. Op dit punt heeft niemand inzicht in of toegang tot je data.
  3. Je energieleverancier zal iedere 2 maanden eenmalig de meterstand van het begin van de maand (dus niet alle meterstanden) ophalen om je energierekening beter af te stemmen op je verbruik. Je komt hierdoor aan het eind van het (energie)jaar niet voor verassingen te staan.
  4. Op dit punt heeft dus enkel en alleen je energieleverancier 6 keer per jaar toegang tot de meterstand van je elektra- en gasmeter.
  5. Als je een slimme meter hebt, kan je ook een onafhankelijke partij als Enelogic je slimme meter dagelijks laten uitlezen. We hebben hiervoor een afspraak gemaakt met je netbeheerder (de eigenaar van je slimme meter). Als je ons toestemming geeft om je slimme meter uit te lezen, dan vragen we iedere dag de meterstanden op bij je netbeheerder, je netbeheerder haalt deze meterstanden op uit je slimme meter en stuurt deze naar ons door. De netbeheerder is enkel een doorgeefluik een verwijdert hierna de data uit hun systemen.
  6. Op dit punt heeft dus je energieleverancier 6 keer per jaar toegang tot je meterstanden en heeft Enelogic als onafhankelijke partij iedere dag toegang tot je meterstanden.

Feedback and Knowledge Base