Mijn YouLess energiemeter werkt niet meer

Vraag
Mijn YouLess energiemeter werkt niet meer, wat moet ik nu doen?
Problemen en oplossingen van diverse gebruikers
  • Ik heb de Youless een aantal maanden geleden vanuit m’n Fritzbox naar m’n Ubiquiti switch verhangen. Zo te merken kan de switch niet zo goed overweg met 10Mbps HDX van de Youless. Ik heb de Youless weer rechtstreeks aan de Fritzbox aangesloten en nu werkt alles weer (de eerste data komt ook al weer binnen bij jullie).

Let op: De YouLess stuurt iedere minuut zijn meterstand naar ons platform. Ben je zeker dat er verbruik wordt geregistreerd? Dan kan het dus minimaal 2 minuten duren voor je live verbruik ziet in de grafiek. Het kan wel eens helpen om de pagina volledig te vernieuwen.

Let op: Dit antwoord is gebaseerd op de YouLess LS120 (zie het model op de voorkant van de meter). Heb je nog een oude YouLess LS110? Dan is dit antwoord mogelijk niet helemaal van toepassing.

Antwoord
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een YouLess energiemeter niet meer werkt. Als je de stappen hieronder volgt zou het normaal gezien weer moeten lukken. Klik hier voor de volledige YouLess handleiding.

Stap 1 - Haal de stekker uit het stopcontact
Haal de stekker uit het stopcontact, wacht minimaal 1 minuut en steek de stekker dan weer in het stopcontact.
In de meeste gevallen zou het probleem nu opgelost moeten zijn.

Stap 2 - Controleer of je YouLess lokaal te benaderen is
Er zijn meerdere manieren om te controleren of je YouLess lokaal nog wel werkt.
  1. Ga naar http://youless en kijk of je nu in de YouLess komt.
  2. Of ga naar het lokale IP adres van de YouLess en kijk of je via weg erin komt. Het lokale IP adres kan je bijvoorbeeld vinden door naar je router te gaan en dan te kijken in de lijst met aangesloten apparatuur.
  3. Ga naar onze zoektool op http://find.enelogic.com/unsecured/youless/discover en kijk of het ons lukt om je YouLess te vinden, dit kan tot wel 3 minuten duren. Is je YouLess gevonden? Klik dan op Koppelen.

• Heb je je YouLess lokaal kunnen benaderen? Ga dan naar stap 3.
  • Heb je je YouLess niet lokaal kunnen benaderen? Dan is de YouLess mogelijk niet (meer) goed aangesloten. Controleer alle kabels en zorg er uiteraard voor dat je YouLess en de computer waarmee je deze stappen volgt in hetzelfde netwerk zitten.
Stap 3 - Controleer de tijdsinstellingen
Ga naar het Systeem menu in de YouLess.
  • Controleer de tijd. Klopt de tijd niet? Klik dan op Synchroniseer nu.
  • Staat er een sterretje (*) achter de tijd? Dat wil zeggen dat de tijdsynchronisatie (nog) niet is gelukt. Dit kan duiden op lokale DNS problemen.
Stap 4 - Controleer het Actueel verbruik en de Upload status
Ga naar het Home menu in de YouLess.
  • Controleer het Actueel vermogen (en / of wanneer van toepassing het S0 vermogen). Zie je hier realistische waarden? Of ook wel, wordt er toch verbruik geregistreerd door de YouLess?
  • Controleer de Upload functie. Hier zou moeten staan "Upload: OK (0-60)", het getal loopt tussen de 0 en 60 en zal op het moment 0 een bericht naar ons uploaden.
  • Indien de upload niet succesvol is, wordt er een sterretje (*) getoond.
  • Indien er wel communicatie met de server is, maar deze de upload niet kan accepteren, dan zal er tussen haakjes een (HTTP) foutcode getoond worden. Zie de voorbeeld 403 foutcode hieronder.
Stap 5 - Controleer de netwerkinstellingen
Ga naar het Netwerk menu in de YouLess.
  • Controleer of Netwerk IP toch op Dynamisch (DHCP) staat.
  • Indien het gateway adres niet wordt gevonden door de Youless, verschijnt er een sterretje (*) achter het gateway adres veld.
  • Indien het gateway adres wel gevonden wordt op het netwerk, maar het niet lukt contact te maken met het internet (DNS), verschijnt er een kruisje achter het gateway adres veld.
  • Ververs eventueel het scherm om deze informatie te actualiseren.

Stap 6 - Ga opnieuw naar Enelogic
Ga naar het Verbruik menu van Enelogic
  • Controleer of je toch de juiste meter hebt geselecteerd in het Meters menu linksboven de grafiek op de Verbruik pagina.
  • Indien er meerdere meters in het overzicht staan (die je niet had verwacht), kijk dan op https://enelogic.uservoice.com/knowledgebase/articles/762765 hoe je de foutieve meters kan verwijderen.

Stap 7 - Mocht je nog steeds problemen hebben, neem dan contact met ons op
  • Maak een screenshot van de Home pagina van de YouLess.
  • Stuur deze door via ons contactformulier.