YouLess energiemeter installeren

Tips als het koppelen niet lukt

1. Probeer je te koppelen middels Safari, Edge, smartphone of tablet maar krijg je de koppeling niet tot stand?
    Probeer sowieso de koppeling tot stand te brengen op je computer / laptop. Waarschijnlijk wil het wel lukken d.m.v. Google Chrome (https://www.google.com/chrome/ ) of Internet Explorer.
    Safari, Edge & smartphones / tablets kunnen het koppelproces nog wel eens in de war schoppen.
  2. S0 koppeling wel succesvol, logs in de Youless veranderen, maar geen verandering in de grafieken?
    Het kan goed zijn dat er nog geen verbruik of teruglevering van meer dan 1 kWh geregistreerd is. Het platform laat dan een nul lijn zien, als het ware een lege grafiek met een strakke lijn zonder foutmeldingen. Als er meer dan 1 kWh afname/levering geweest is wordt de grafiek netjes gevuld. Ook met waarden onder de 1 kWh.

Vraag
Hoe kan ik mijn YouLess LS110 of LS120 energiemeter installeren, instellen en koppelen aan het Enelogic energieplatform?
Ter informatie: De YouLess LS120 wordt verkocht sinds maart 2017, ervoor gaat het altijd om de LS110.

Om te beginnen, de YouLess heeft 3 meetmogelijkheden (1 meetmogelijkheid voor de LS110), namelijk:
  1. De "optische uitlezing" voor het uitlezen van pulsmeters, infrarood meters en draaischijfmeters.
    Dit gebeurt door middel van het oog aan de achterkant op de YouLess te plakken op de betreffende meter.
    De YouLess LS110 heeft alleen deze functie.

2. De "P1 poort uitlezing" voor een koppeling met de slimme meter.
    Dit gebeurt door middel van de RJ11 verbinding aan de zijkant van de YouLess (nummer 1 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de P1 poort van de slimme meter. Zie ook dit artikel waar je de P1 poort op je slimme meter kan vinden.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

3. De "S0 poort uitlezing" voor het uitlezen van energiemeters met een puls uitgang.
    Dit gebeurt door middel van het groene connector blokje aan de bovenkant van de YouLess (nummer 2 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de S0 uitgang / puls uitgang van een energiemeter.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

Antwoord
De stappen voor de installatie zijn als volgt:
  1. Zorg dat je een account bij ons hebt, indien je deze nog niet hebt kan je deze hier aanmaken.
  2. Zorg dat je kan inloggen met het account én dat je het juiste gebouw aan je account hebt gekoppeld.
  3. Ga naar https://enelogic.com/nl/protected/redirect/enerlogic_site_web/koppelen/youless/identificatie en volg het verdere proces.
  4. Ga na de koppeling naar de Verbruik pagina, daar zie je de YouLess meter staan als je op Meters klikt. Wacht minimaal 2 minuten, je zou nu de eerste meterstanden moeten kunnen zien.
  5. Mocht het niet werken, dan kan het helpen om de pagina eens volledig te vernieuwen.

Alternatieven om een IP adres toe te kennen via
Windows (alleen voor de LS110!)
  1. Klik op Start logo
  2. Typ CMD en open dit programma in Administrator modus
  3. Typ arp -a, kijk of je het MAC adres van de YouLess ziet
  4. Vervolgens typ je arp -s <ip-adres> 72:b8:ad:14:yy:zz
    yy::zz is te vinden op de achterkant van je YouLess
  5. Ping <ip-adres>
  6. Soms moet je de YouLess nog even van de spanning halen