YouLess energiemeter installeren

Vraag
Hoe kan ik mijn YouLess LS110 of LS120 energiemeter installeren, instellen en koppelen aan het Enelogic energieplatform?
Ter informatie: De YouLess LS120 wordt verkocht sinds maart 2017, ervoor gaat het altijd om de LS110.

Om te beginnen, de YouLess heeft 3 meetmogelijkheden (1 meetmogelijkheid voor de LS110), namelijk:
  1. De "optische uitlezing" voor het uitlezen van pulsmeters, infrarood meters en draaischijfmeters.
    Dit gebeurt door middel van het oog aan de achterkant op de YouLess te plakken op de betreffende meter.
    De YouLess LS110 heeft alleen deze functie.

2. De "P1 poort uitlezing" voor een koppeling met de slimme meter.
    Dit gebeurt door middel van de RJ11 verbinding aan de zijkant van de YouLess (nummer 1 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de P1 poort van de slimme meter. Zie ook dit artikel waar je de P1 poort op je slimme meter kan vinden.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

3. De "S0 poort uitlezing" voor het uitlezen van energiemeters met een puls uitgang.
    Dit gebeurt door middel van het groene connector blokje aan de bovenkant van de YouLess (nummer 2 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de S0 uitgang / puls uitgang van een energiemeter.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

Antwoord
De stappen voor de installatie zijn als volgt:
  1. Zorg dat je een account bij ons hebt, indien je deze nog niet hebt kan je deze hier aanmaken.
  2. Zorg dat je kan inloggen met het account én dat je het juiste gebouw aan je account hebt gekoppeld.
  3. Ga naar https://enelogic.com/nl/protected/redirect/enerlogic_site_web/koppelen/youless/identificatie en volg het verdere proces.
  4. Ga na de koppeling naar de Verbruik pagina, daar zie je de YouLess meter staan als je op Meters klikt. Wacht minimaal 2 minuten, je zou nu de eerste meterstanden moeten kunnen zien.
  5. Mocht het niet werken, dan kan het helpen om de pagina eens volledig te vernieuwen.

Alternatieven om een IP adres toe te kennen via
Windows (alleen voor de LS110!)
  1. Klik op Start logo
  2. Typ CMD en open dit programma in Administrator modus
  3. Typ arp -a, kijk of je het MAC adres van de YouLess ziet
  4. Vervolgens typ je arp -s <ip-adres> 72:b8:ad:14:yy:zz
    yy::zz is te vinden op de achterkant van je YouLess
  5. Ping <ip-adres>
  6. Soms moet je de YouLess nog even van de spanning halen
Tips als het koppelen niet lukt
  1. Probeer je te koppelen middels Safari of je iPhone/iPad maar krijg je de koppeling niet tot stand?
    Met Google Chrome (https://www.google.com/chrome/ ) of op een computer/laptop lukt het wellicht wel.

S0 koppeling
  1. Heb je de S0 aangesloten, maar komt er nog geen data door?
    Dan kan het goed zijn dat je verbruik te laag is. Onder de 1 kWh detecteert het platform "geen verbruik" bij initiatie, na een verbruik wat hoger was dan 1 kWh gelukkig wel.
    Let op, dit geldt overigens alleen als er geen foutmelding boven de grafiek staat, maar de waarde in de grafiek op 0 blijft staan.