TECH - Zonnepanelen - Warmtepomp - Tussenmeter uitlezen

Vraag:
Hoe kan ik de zonnepaneel - warmtepomp of tussenmeter uitlezen?

Antwoord:
Het kan zijn dat je al een actieve P1 uitlezing hebt via een Youless LS120, lees dan verder onder de kop "Al een actieve Youless LS120 P1 uitlezing".

Volledig nieuwe configuratie

Wil je live je slimme meter uitlezen en daarnaast ook inzien wat je zonnepanelen opwekken of je warmtepomp verbruikt? Dat kan middels de Youless LS120 + 1 of 3 fase tussenmeter. Let wel goed op hoeveel fasen de installatie betreft, dit is namelijk van belang bij het bestellen van de juiste combinatie.

Bestellen van de Youless en de tussenmeter
Als je weet hoeveel fasen de installatie betreft, kan je direct overgaan tot bestellen. De middelste en rechter optie op de onderstaande pagina betreffen de combinaties van een Youless LS120 + 1 of 3 fase tussenmeter.
https://enelogic.com/nl/prijzen/youless-energiemeters

Is er al een tussenmeter geïnstalleerd bij de installatie?
Stuur dan een duidelijke foto van de tussenmeter op naar onze supportlijn. Dan zoeken wij de mogelijkheden even voor je uit. Vooral het merk en type zijn voor ons van belang.

Installeren van de Youless en de tussenmeter
Het aansluiten van de Youless is relatief eenvoudig. De stekkers passen in principe elk maar op een plek en is het net een moderne blokkendoos. Het aansluiten in beknopte vorm is als volgt:

• Sluit de UTP kabel aan op je modem/router en onderop je Youless.
  • Sluit de P1 kabel aan op de P1 poort van je slimme meter en de P1 poort van de Youless (linkerkant).
  • Sluit de stekker aan op het stopcontact en onderop de Youless.
  • Plak hem op de zijkant van de slimme meter met de bijgeleverde sticker.
Uiteindelijk zal de "installatie" er ongeveer zo uitzien: Youless op slimme meter geinstalleerd

Installeren van de tussenmeter
Nadat je de tussenmeter hebt ontvangen, kan je deze installeren volgens deze specificaties:

Ook hier adviseren wij om dit door een installateur uit te laten voeren als je zelf niet bekend bent met elektrische installaties.

Aansluiten op de Youless
Zodra dat de tussenmeter geïnstalleerd is, kan de Youless aangesloten worden op de poorten 20 en 21 van de tussenmeter. De S0 kabel dien je zelf te voorzien, in ons voorbeeld hebben wij hiervoor een aderpaar van een oude UTP kabel gebruikt. Zorg wel dat de S0 kabel niet te lang is, 2 tot 3 meter is wel het maximale wat wij adviseren. De aansluiting zal er als volgt uitzien: Youless aansluiten tussenmeter

Koppelen met Enelogic
Hierna zal je moeten verhuizen van de meterkast naar je laptop/computer om verder te gaan met de installatie. Zorg sowieso dat je een account hebt bij Enelogic. Indien je deze nog niet hebt, kan je die hier maken: https://account.enelogic.com/register

Nadat je succesvol geregistreerd bent kan je starten met het koppelen van de Youless aan je account. Het is belangrijk om te controleren of de Youless gevonden kan worden in het netwerk. Dit kan via deze link: http://find.enelogic.com/unsecured/youless/discover Als de Youless gevonden is in je netwerk, zal de pagina er zo uitzien: Youless koppel pagina

Zodra je Youless gevonden is in het netwerk, kan je op de knop “Koppelen” drukken om doorgestuurd te worden naar de interface van de Youless. Via de interface van de Youless heb je de mogelijkheid om de koppeling met Enelogic te activeren. De onderstaande afbeelding laat zien hoe de “Upload” pagina er op je Youless uitziet zonder dat deze gekoppeld is aan Enelogic. Youless upload pagina

Door op de tekst “Enelogic koppeling activeren” te klikken, zal je doorgestuurd worden naar het platform. De onderstaande afbeelding geeft de mogelijkheden op het platform weer. In dit geval willen wij de Youless koppelen als “Slimme meter uitlezen via P1 poort & 1 tussenmeter uitlezen via S0 poort”. Je hebt hierna de mogelijkheid om beide meters, de P1 en S0, allebei een unieke naam te geven. Deze naam zal je bijvoorbeeld terugzien in het platform op de pagina “Verbruik”. Onder de afbeelding zullen wij even kort de opties doornemen die gekozen kunnen worden. Meter configuratie

Tussenmeter configuratie

• Meter naam
    De naam waarmee je de meter kan vinden in het platform.
  • Soort meter
    Deze optie is eigenlijk alleen van toepassing voor de uitlezing via de pulslamp en als je de Youless op een gasmeter hebt aangesloten. Voor nu kiezen wij dus elektriciteit.
  • Soort verbruik
    Leest de tussenmeter je zonnepanelen uit? Kies dan voor teruglevering. Leest de tussenmeter een verbruiker uit zoals een warmtepomp? Kies dan voor afname.
  • Soort meting
    Hier kan je de S0 meter toewijzen aan een widget, bijvoorbeeld het widget Zonnepanelen of Warmtepomp.

Slimme meter configuratie

• Meter naam
    De naam waarmee je de meter kan vinden in het platform.

Nadat je de meter succesvol hebt geconfigureerd en je er helemaal klaar voor bent om de Youless definitief te koppelen aan het platform, klik je op “Koppelen” onderaan de pagina om de Youless te koppelen. In principe ben je nu klaar om je verbruik te monitoren middels het platform.

Let wel op dat het soms even kan duren alvorens er data zichtbaar is op het platform. Normaliter zou er na zo’n 5 minuten toch zeker data zichtbaar moeten zijn op de pagina “Verbruik”. Gebruik de onderstaande knop om snel naar deze pagina te gaan. Vergeet niet om in de grafiek de juiste meter te selecteren. Je kan de meter wijzigen door in de grafiek op het kopje “Meters” links bovenin te klikken. Verbruik checken

Verbruik

Al een actieve Youless LS120 P1 uitlezing

Op het moment dat je al je slimme meter uitleest via de P1 poort van de slimme meter middels een Youless en je een nieuwe installatie (zonnepanelen of warmtepomp) krijgt, kan het goed zijn dat je deze installatie zelf ook inzichtelijk wilt hebben in het platform. Dit is mogelijk middels de 1 of 3 fase tussenmeters.

Bestellen van de tussenmeter
Gezien je al een Youless LS120 bezit, hoef je niet nog een extra Youless aan te schaffen met daarbij de behorende tussenmeter. De losse tussenmeters kunnen namelijk aangeschaft worden via deze links:

Let wel op dat je het juiste aantal fasen besteld!
Bij twijfel adviseren wij altijd om het even na te vragen bij de installateur.

Is er al een tussenmeter geïnstalleerd bij de installatie?
Stuur dan een duidelijke foto van de tussenmeter op naar onze supportlijn. Dan zoeken wij de mogelijkheden even voor je uit. Vooral het merk en type zijn voor ons van belang.

Installeren van de tussenmeter
Nadat je de tussenmeter hebt ontvangen, kan je deze installeren volgens deze specificaties:

Ook hier adviseren wij om dit door een installateur uit te laten voeren als je zelf niet bekend bent met elektrische installaties.

Aansluiten op de Youless
Zodra dat de tussenmeter geïnstalleerd is, kan de Youless aangesloten worden op de poorten 20 en 21 van de tussenmeter. De S0 kabel dien je zelf te voorzien, in ons voorbeeld hebben wij hiervoor een aderpaar van een oude UTP kabel gebruikt. Zorg wel dat de S0 kabel niet te lang is, 2 tot 3 meter is wel het maximale wat wij adviseren. De aansluiting: Youless aansluiten tussenmeter

Koppelen met Enelogic
Hierna dien je eigenlijk alleen nog maar even te controleren in de interface van je Youless of de S0 meterstand oploopt en ons een berichtje te sturen. Wij kunnen namelijk handmatig de S0 meter toevoegen aan je account. Wel willen wij graag een foto ontvangen van de aansluiting(en) en is het voor ons van belang om te weten wat de S0 meter gaat meten, levering of afname.
Op basis hiervan zullen wij de S0 meter toevoegen aan je account en direct toewijzen aan het juiste widget.

Meerdere installaties uitlezen

Wil je zowel je zonnepanelen als je warmtepomp uitlezen middels de Youless LS120 en een tussenmeter? Dan zal je voorlopig nog gebonden zijn aan een Youless + tussenmeter combinatie voor elke installatie. In combinatie met ons platform is het nog niet mogelijk om met een Youless meerdere tussenmeters uit te lezen.

Vragen of loop je ergens vast?

Stuur dan een mailtje naar onze supportlijn met zoveel mogelijk informatie. Denk hierbij aan screenshots van de dingen die je wel of juist niet ziet. Uiteindelijk helpen alle kleine beetjes.