TECH - Youless aansluiten op de WiFi

Vraag:
Kan ik de Youless aansluiten op de WiFi?

Antwoord:
Dat kan zeker, hieronder leggen wij uit wat je nodig hebt en hoe je dit kan installeren zodat je Youless “draadloos” verbonden is met je router.

Benodigdheden:

Installatie:
Hieronder zullen wij verder in detail gaan omtrent het installeren van de TP-Link nano router en de Youless.

De TP-Link heeft, dit zullen we later zien in de interface, meerdere scenario’s waarvoor hij ingezet kan worden. Tijdens deze installatie gaan wij er altijd vanuit dat je de Youless wilt verbinden met het internet op een plek waar er geen netwerkkabel beschikbaar is.

TP-Link aansluiten

1. Het installeren van de TP-Link zelf is niks bijzonders, deze sluit je simpelweg aan op een vrij stopcontact middels de bijgeleverde stroomadapter en kabel. Hierna kan je hem monteren op de muur, bijvoorbeeld middels een klittenbandje of iets anders wat achteraf nog makkelijk los te halen is.

TP-Link aansluiten

2. Vergeet geen foto te maken van de achterkant, deze gegevens heb je nog nodig tijdens de installatie.

TP-Link achterkant

Instellen TP-Link

1. Na het succesvol aansluiten van de TP-link, is het tijd om hem in te stellen. Als eerste dienen we te verbinden met het WiFi-netwerk van de TP-link zelf. In ons voorbeeld zal dit via Apple zijn, voor Windows gebruikers zal de interface er iets anders uitzien, de stappen zijn verder identiek.

Zoek tussen de WiFi-netwerken in de buurt het WiFi-netwerk van de TP-link op, in ons geval is dit “TP-Link_E9A6”. De naam van het netwerk kan je altijd achterop de TP-link zelf terugvinden bij de kop “SSID”.

TP-Link aansluiten netwerk wifi selecteren

2. Vul het bijbehorende wachtwoord in, ook dit wachtwoord is te vinden op de achterkant van de TP-Link bij de kop “Wireless Password/PIN”. Nadat je deze hebt ingevuld zal je computer verbinding maken met het netwerk.

Let op: Je bent nu verbonden met de TP-Link, maar deze heeft nog geen actieve internetverbinding. Als websites het ineens niet meer doen heeft dat hiermee te maken, blijf gewoon de stappen doorlopen om het installeren succesvol af te ronden.

TP-Link aansluiten wachtwoord wifi

3. Controleer voor de zekerheid nog even of je daadwerkelijk verbonden bent met het netwerk van de TP-Link alvorens je verder gaat.

TP-Link aansluiten wifi succesvol

4. Navigeer in je browser naar http://tplinkwifi.net om verder te gaan met het instellen van de TP-Link.

Let op: Het kan soms even duren voordat deze pagina geladen is, ook bij ons duurde het zo’n 60 seconden voordat de pagina in beeld kwam.

TP-Link navigeren interface

5. Als de pagina eenmaal geladen is, kan je inloggen met de gegevens zoals vermeld op de achterkant van de TP-Link. Meestal is dit voor zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord “admin”.

TP-Link interface login

6. Nadat je ingelogd bent, kan je direct starten met de “Quick setup” door op “Next” te klikken. Dit is de meest eenvoudige route om de TP-Link te configureren en zullen wij dan ook doorlopen in de verdere stappen.

TP-Link interface quick start

7. OPTIONEEL
    Optioneel kan je ervoor kiezen om de standaard gebruikersnaam en wachtwoord combinatie te veranderen. We kunnen dit alleen maar adviseren. Mocht je het wijzigen, schrijf dan wel goed de nieuwe gegevens op.

TP-Link interface optioneel

8. In deze stap dien je te kiezen voor de modus “Client”. Op deze manier ontvangt de TP-Link het WiFi signaal van je router en zet het om naar een bekabelde verbinding voor de Youless. Kies dus voor “Client” en klik op “Next” om naar de volgende stap te gaan.

TP-Link interface Client mode

9. Voor de komende 2 stappen heb je de gegevens nodig van je eigen WiFi-netwerk. Hier gaan we namelijk de daadwerkelijke verbinding opzetten.

Op het moment dat je op deze pagina uitkomt, zal de TP-Link vrijwel direct beginnen met zoeken naar beschikbare netwerken in de buurt. In de weergegeven lijst zal je dus je eigen WiFi-netwerk moeten zoeken en op de knop “Connect” klikken in de rechterkolom van de tabel.

TP-Link interface AP list

10. Hierna kun je de verdere configuratie van je eigen WiFi-netwerk invullen en heb je het wachtwoord van je eigen WiFi-netwerk nodig. De echte (IT) techneuten weten wat ze moeten aanpassen.

Voel je jezelf geen echte (IT) techneut en staat hier een berg hocus pocus, vul dan alleen je wachtwoord in bij “Password” en klik op “Next” om verder te gaan.

TP-Link interface configure AP

11. Ook bij deze stap weten de techneuten wat ze moeten aanpassen en kan je als doorsnee gebruiker in principe gewoon op “Next” drukken.

TP-Link interface configure AP

12. Voordat je de instellingen definitief gaat doorvoeren, krijg je nog de kans om het eens te controleren. Check in ieder geval de SSID en Wireless password velden, deze bevatten namelijk de instellingen van je WiFi-netwerk.

Klopt er iets niet, dan moet je even terug middels de knop “Back”. Is alles okay? Klik dan op “Finish” om de TP-Link de instellingen door te laten voeren en te herstarten.

TP-Link interface configure AP confirm

13. Zoals je ziet, zal de TP-Link direct beginnen met het herstarten. De instellingen worden nu doorgevoerd en nadat de TP-Link succesvol herstart zal je de verbinding ook verliezen met het apparaat. Dit is geen probleem en doorgaans is het dan ook in orde.

TP-Link interface configure reboot

14. Als de TP-Link eenmaal succesvol herstart is, kan het goed zijn dat je deze pagina te zien krijgt. Als dat zo is, dan kan je de Youless aansluiten op de ethernetpoort van de TP-Link.

TP-Link interface configure reboot succes

15. De installatie zal er dan ongeveer zo uitzien. De Youless is verbonden met de P1 kabel aan de slimme meter (in dit geval) en via de meegeleverde UTP kabel met de TP-Link.

TP-Link connect YL

16. Controleer of je laptop/desktop/tablet terug overgeschakeld is naar je eigen WiFi-netwerk. Als dit nog niet vanzelf gebeurd is, dan kun je dit via het WiFi icoontje alsnog doen.

TP-Link connect WiFi

17. Hierna kun je de Youless zoeken in je netwerk en verder gaan met de installatie. Maak vooral gebruik van de http://find.enelogic.com/unsecured/youless/discover pagina of de interface van je eigen router om de Youless te vinden in je netwerk.

In ons geval hebben wij de interface van de router gebruikt en hebben direct de Youless benaderd via het IP-adres en komen direct uit op de “Home” pagina van de Youless. Hier zien we dan ook goed dat de “Upload” nog niet actief is.

Uitgebreid zullen wij niet ingaan op het opzetten van de koppeling met Enelogic. Meer details kan je hier vinden: Youless installeren of Youless en tussenmeter installeren

YL homepage

18. Door in het linker menu te navigeren naar “Upload” heb je de mogelijkheid om de koppeling met Enelogic te activeren.

YL upload

19. Hierna dien je, als je nog niet ingelogd was, in te loggen met je Enelogic account.

YL connect signin EL

20. Daarna kun je kiezen om wat voor soort uitlezing het gaat. Maak hierin de juiste keuze en klik op “Koppelen”.

YL connect EL options

21. Hierna kom je terug op de Youless en zie je dat de koppeling geactiveerd is en er een “Token” beschikbaar is.

YL connect upload succes

22. Voor de zekerheid kun je in ieder geval al even op de “Home” pagina van je Youless kijken of de “Upload” succesvol is. Achter het kopje “Upload” staat dan “OK (xx)”. Op de plek (xx) zal er een teller aftellen van 60 naar 0.

YL connect upload succes homepage check

23. Daarnaast kun je ook op enelogic.com het widget “Actueel verbruik” checken. Als de installatie succesvol is, dan zal dit widget al snel wat data weergeven.

YL connect check data EL