YouLess koppelen als Energiemanager

Vraag
Hoe kan ik een YouLess energiemeter koppelen aan het account van een van mijn klanten?

Algemene informatie
Ter informatie: Er zijn 2 versies van de YouLess, de YouLess LS120 wordt verkocht sinds maart 2017, ervoor gaat het altijd om de LS110.

Om te beginnen, de YouLess heeft 3 meetmogelijkheden (1 meetmogelijkheid voor de LS110), namelijk:
  1. De "optische uitlezing" voor het uitlezen van pulsmeters, infrarood meters en draaischijfmeters.
    Dit gebeurt door middel van het oog aan de achterkant op de YouLess te plakken op de betreffende meter.
    Deze functie is beschikbaar op zowel de LS110 als op de LS120.

2. De "P1 poort uitlezing" voor een koppeling met de slimme meter.
    Dit gebeurt door middel van de RJ11 verbinding aan de zijkant van de YouLess (nummer 1 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de P1 poort van de slimme meter. Zie ook dit artikel waar je de P1 poort op je slimme meter kan vinden.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

3. De "S0 poort uitlezing" voor het uitlezen van energiemeters met een puls uitgang.
    Dit gebeurt door middel van het groene connector blokje aan de bovenkant van de YouLess (nummer 2 op de afbeelding hieronder) te verbinden met de S0 uitgang / puls uitgang van een energiemeter.
    Deze functie is alleen beschikbaar op de LS120.

Antwoord
De koppeling van de YouLess aan het account van een klant kan worden verdeeld in 4 onderdelen:
  1. De klant uitnodigen
  2. Gebouw koppelen aan account van de klant
  3. Inloggen op het account van de klant
  4. YouLess LS120 energiemeter installeren, instellen en koppelen
STAP 1 van 4 - De klant uitnodigen
Stap 1 is het account van de klant aanmaken door de klant uit te nodigen.
Zie onze beschrijving hoe je een klant kan uitnodigen voor meer informatie.
Link: https://enelogic.uservoice.com/knowledgebase/articles/1140397-hoe-kan-ik-een-klant-uitnodigen-als-energiemanager
Ga, na het uitnodigen van de klant (of mocht je dat al hebben gedaan) naar stap 2.

STAP 2 van 4 - Gebouw koppelen aan account van de klant
Stap 2 is een gebouw koppelen aan het account van de klant.
Zie onze beschrijving hoe je een gebouw kan koppelen aan het account van de klant.
Link: https://enelogic.uservoice.com/knowledgebase/articles/1140454-gebouw-koppelen-als-energiemanager
Ga, na het koppelen van het gebouw van de klant (of mocht je dat al hebben gedaan) naar stap 3.

STAP 3 van 4 - Inloggen op het account van de klant (deze stap is van groot belang!)
Ga naar het Klanten menu, klik op de klant waar je de YouLess aan wilt koppelen en klik op de zwarte Inloggen knop.
Je logt nu in op het account van de klant, ga verder naar stap 4.

STAP 4 van 4 - YouLess LS120 energiemeter installeren, instellen en koppelen
  1. Sluit de YouLess aan op de bijgeleverde adapter en steek deze in een stopcontact. De YouLess kan ook direct vanaf een USB aansluiting van een internetmodem gevoed worden. De kleine stekker van de USB kabel kan aangesloten worden op de poort met label 4.
  2. Verbind de YouLess met het internetmodem (of ander netwerk aansluitpunt) met behulp van de bijgeleverde netwerkkabel. De ethernet aansluiting van de YouLess zit op de poort met label 5.
  3. Ga naar http://find.enelogic.com/unsecured/youless/discover, volg het verdere proces en druk op Koppelen. Let op, heb je meerdere YouLess energiemeters geïnstalleerd in hetzelfde netwerk? Controleer dan of je toch zeker de juiste YouLess gaat koppelen. De laatste 4 tekens van het MAC adres (kolom ID) staan ook achterop de YouLess, zo kan je ze uit elkaar houden.
    Heb je maar 1 YouLess in je netwerk? Dan is deze in de meeste gevallen ook te bereiken door naar http://youless te gaan. De YouLess is ook altijd te bereiken door naar het lokale IP adres te gaan.

4. Ga eerst naar het Netwerk menu en controleer of de instelling op DHCP staat.

5. Ga nu naar het Elektriciteitsmeter menu en controleer alle instellingen. Hierboven staat uitgelegd welke 3 soorten meetmogelijkheden de YouLess heeft. Controleer alle waarden zorgvuldig.

6. Ga nu naar het Systeem menu en controleer of de tijd goed staat.

7. Ga nu naar het Upload menu en druk op "Enelogic koppeling activeren".

8. Je komt nu terecht in het account van de klant en kan daar de YouLess koppeling compleet maken. Geef aan wat de Uitleesmethode is, geef de YouLess meter een naam en druk op Koppelen.

9. Is de koppeling gelukt? Dan word je teruggestuurd naar de YouLess. De Status zou nu op Geactiveerd moeten staan.

10. Ga nu naar de Home pagina in de YouLess en controleer of alles goed staat. Klopt de meterstand (in geval van pulsuitlezing), klopt het actuele verbruik, zie je af en toe een Input binnen komen en wordt er iedere 60 seconden een Upload doorgegeven?

11. Ga naar https://enelogic.com/nl/protected/redirect/enerlogic_site_web/energieverbruik, selecteer de juiste meter en kijk of het verbruik goed wordt doorgegeven, let op, het kan 2 minuten duren voor je iets ziet. Vernieuw de pagina indien het na 2 minuten niet werkt.